Télen téligumi, nyáron nyárigumi-valóban fontos?

A válasz IGEN.
A két gumi összetétele teljesen különböző.
A nyárigumi – a forró aszfaltnak és az általában nagy melegnek köszönhetően – keményebb gumiból készül annak érdekében, hogy ne forrósodjon fel, ne deformálódjon el a hő hatására, valamint nagyon jól tapad az úton, még fékezéskor és nagyobb sebességnél is. Mintázata nagyobb, zárt barázdákból áll.
Ezzel ellentétben a téligumik sokkal puhább gumikeverékből készülnek, így megfelelően tudnak alkalmazkodni az útfelülethez, a téli hidegben is megőrzik rugalmasságukat, és sokkal jobb tapadást biztosítanak a csúszós utakon.
Az a puhaság, ami télen előny, nyáron olyannyira hátrány, hogy a forró aszfalton a téligumik akár el is deformálódhatnak, defektet kaphatnak, és nem biztosítják a kellő tapadást fékezés és manőverezés során, és ez fordítva is így van, nem beszélve arról, hogy az autó fogyasztása is lényegesen megváltozhat.

Érdemes tehát a gumicserét komolyan venni. Szakemberek a tartósan 7°C fok alatti időben már erősen ajánlják a téligumi használatát. Sok baleset elkerülhető lenne, a megfelelő évszaknak választott gumihasználat esetén.

Call Now ButtonAutómentő hívása